Ortodonti tedavisi çarpık, eğri dişlerin ve çene yapısının düzeltilmesinde kullanılan bir tedavi yöntemidir. Ortodonti, çarpık dişlerin ve çenelerin birbiriyle olan bozuk ilişkilerininin tedavi edildiği ve düzeltildiği diş hekimliği alanıdır. Bu bozukluklar diş teli kullanılarak giderilmeye çalışılır. Önceleri diş ve çene estetiği açıdan uygulanan bu tedavi yöntemi günümüzde ağız ve çene sağlığı açısından uygulanmaktadır. Ortodonti tedavisi uygulayan doktora ortodontist denilmektedir. Kütahya da ortodonti tedavisini polikliniğimizde olabilirsiniz.
Aparey, ortodonti tedavisinde kullanılan malzemelerin genel adıdır. Türkçesi aygıt demektir. Bunun daha iyi anlaşılabilmesi için ortodonti tedavisinde kullanılan her türlü nesnenin genel adıdır da diyebiliriz. Örneğin metal braket bir apareydir. Diş teli bir apareydir. Apareyler hareketli ve sabit olmak üzere iki çeşittir. Hareketli apareyler ağızdan çıkartılıp takılabilmektedir.
Ortodonti tedavisinde kullanılan diş tellerinin diş ile bağlantısını ve bu tellerin diş üzerinde durmasını sağlayan, dişe yapışık apareyler yani nesnelerdir. Diş teli deyince diş üzerine tutturulan braketler ve bunlar üzerinde oturan diş telleri anlaşılır.
İskelet bozuklukları, dar üst çene, ve çapraşık bozukluklar genetik olarak çocuklara geçebilir. Bu sebepten dolayı ortodonti sorunlar meydana gelmektedir. Çocukların ileri de bu sorunu daha kolay ve kısa süre de atlatması için süt dişlerinden itibaren doktor kontrolünde olması gerekmektedir.
Kulak burun ve boğaz sorunları ileri de diş problemlerine neden olmaktadır. Burun var olan geniz eti, solunum sorunu ve bademcik iltihabı gibi sorunlar çene kemiklerinin gelişmesini engellemektedir. Bu sebepten diş bozukluklarına neden olmaktadır.
Kötü alışkanlıklar olarak tabir edilen, bebeklik döneminde kullanılan biberon, emzik kullanımı ve parmak emmedir. Bu alışkanlıklar bebeklik döneminde başlayıp, çocukluk dönemine kadar devam etmektedir. Aynı zamanda dil emme, diş ısırma, kalem ısırma, dudak emme gibi durumlarda diş ve çene yapısının bozulmasına neden olur. Bu da ortodontik sorunların oluşmasına sebep olmaktadır.
Diş büyüklükleri çene büyüklüğü ile uyumlu olmadığı zaman dişler çeneye yerleşmek için çapraşık ya da aralıklı dizilir. Bu gibi dişsel ve iskeletsel bozukluklarda dişleri tekrar olmaları gereken dizime getirmek için ortodontik tedavi uygulanır.
Ortodontik tedavi her yaşta uygulanabilir. Yaş sınırı yoktur. Çocuk ortodonti tedavisi de yapılmaktadır. Yaşa göre tedavi planlaması ve süresi değişebilir. Son yıllarda tüm dünyada yetişkin ortodonti veya diğer adıyla erişkin ortodonti yaygınlık kazanmıştır. Özellikle porselen braketler ve şeffaf plaklar kullanılarak estetik kaygıları da en aza indirmek mümkündür. Fakat özellikle çeneleri de ilgilendiren sorunlar varsa, büyüme – gelişmeden de yararlanabilmek için çocukların tam buluğ çağına girmeden önce (10-12 yaş) muayeneye getirilmesi gerekmektedir. Böylelikle erken ortodontik tedavi yapılabilir.
5-6 yaşlarındaki çocuklarda ise büyüme ve gelişimi bozabilecek sorunların erkenden saptanabilmesi için ortodontik muayene çok yararlıdır. Bazı durumlarda da sorun erkenden belirlendiği halde, ortodonti uzmanı çocuklarda diş teli belirli aralıklarla kontrole çağırarak tedavi için en uygun zamanı bekleyebilir.
Bu yaşlarda uygulanabilen koruyucu ve önleyici ortodontik tedaviler sayesinde ileride kapsamlı tedavileri gerektirecek bozukluklar, görece basit ve kısa girişimlerle önlenebilir. Çene bozuklukları erken dönemde tedavi edilmezse, 18 yaşından sonra ortognatik cerrahi ile kombine edilen ortodontik tedaviyle düzeltilebilirler.
Diş teli, genetik ya da çocuklukta meydana gelmiş çene ve diş bozukluklarının düzelmesinde fayda sağlamaktadır. Ağız ve çene yapısından oluşan bozukluklar, diş sıralanmasındaki bozukluklar, dişler arasındaki boşluklar ve dar çene sorunlarında diş telleri çözüm kaynağı olmaktadır. Diş telleri, çocuk ve yetişkin kişilere önerilmektedir. Ortodontik sorunlar, ileride daha farklı sorunlara sebep olmaktadır. Bu yüzden önlem alınmalı ve ortodonti tedavi uygulanmalıdır.
Önceki yıllarda tek bir tip diş teli kullanırken, bu durum günümüzde farklılık göstermektedir. Günümüzde çeşitleri ve modelleri olan diş telleri görülmektedir. Bu şekilde tedavi yöntemleri de farklılık göstermektedir. Günümüzde 4 çeşit diş teli kullanılmaktadır. Bunlar, metal braketler, şeffaf plaklar, lingual braketler ve porselen braketlerdir. Bu dört çeşit diş teli birbirinden farklı modellerde ve farklı tedavi yöntemleri ile uygulanmaktadır. Aynı zamanda tedavi süreleri de birbirinden farklılık göstermektedir. Bu yöntemler, çocuk ve yetişkinlerin kullanımına göre değişmektedir. Diş telinin seçimi doktor ve hasta tarafından konuşularak birlikte karar verilmesi ile belirlenmektedir.
Metal braketler, uzun yıllardır kullanılan bir çeşittir. Günümüzde de hala kullanılmaktadır. Bu braketler, dişin iç ve dış kısmına yerleştirilmektedir. Metal braketler, en sağlam ve dayanıklı tel tipidir. Doktorlar tarafından da en fazla bu teller tercih edilmekte ve önerilmektedir.
Porselen braketler, şeffaf tel olarak da bilinmektedir. Bu tel tipi daha estetik bir görünüm vermektedir. Genellikle yetişkin ve kadın hastalar tarafından tercih edilen bu teller, az görünmesi sayesinde estetik bir görünüm sağlar. Porselen braketler, hassas yapıya sahiptir. Bu yüzden bakımına dikkat edilmelidir.
Lingual Braketler, genellikle yetişkin hastalar tarafında tercih edilmektedir. Bu braket diğerlerinden farklılık göstermektedir. Bu diş telinde dişin ön kısmında hiçbir uygulama yapılmamakta ve görülmemektedir. Lingual braketler, dişin arka kısmına takılmaktadır. Bu diş telleri görünmemektedir. Estetiğe önem veren hastalar, genellikle bu braket sistemini kullanmaktadır.
Şeffaf plak, telsiz ortodonti uygulamasıdır. Sosyal hayatında tel görüntüsünden rahatsız olan hastalarda sadece dişleri kaplayan şeffaf plaklar ile dişleri düzeltmek mümkün olabilmektedir. Bu plaklar, şeffaf tel olarak da tabir edilir. Kişiye özel yapılmaktadır. Şeffaf plakların, en önemli özelliği ise takılıp çıkarılıyor olmasıdır. Gün içerisinde 20-22 saat takmak yeterli olmaktadır. Doktorun uygulamalarında sonra hazırlanan plaklar, hastaya teslim edilir. Hasta bir bütün halinde ki şeffaf plakları dişlerine kolaylıkla takıp çıkarabilir. Plaklar yemek esnasında çıkarılır ve dişler temizlendikten sonra tekrar takılır. Bu plakların kullanımı rahat, temizliği de kolaydır fakat tedavi süresi diş tellerine oranla farklılık göstermektedir.
Ortodonti tedavisi uygulanırken en önemli husus temizliktir. Bu tedavi sürecinde ve sonrasında diş ve ağız temizliğine önem verilmelidir. Diş tellerinin temizliği de önem taşımaktadır. Gıda tüketimi sonrası bakteri oluşmaması için, diş ve tel temizliği açısından önem verilmelidir. Diş telleri takıldıktan sonra dişler eskiden olduğu gibi rahatlıkla fırçalanabilir. Fırçalama işlemi esnasında diş tellerinin kopma, çıkma gibi riskleri yoktur. Fakat daha ayrıntılı temizlik gerektiği için biraz daha dikkatli fırçalamak gerekir. Bunun için özel olarak tasarlanmış ortodonti fırçası ve ara yüz fırçaları kullanılabilir.
Temizliğin yanı sıra ortodonti tedavisi gören kişiler, bu dönemde beslenme alışkanlıklarını değiştirmeleri gerekmektedir. Gazlı ve asitli içecekler içilmemelidir. Sakız ve lokum gibi yapışkanlı gıdalar tüketilmemelidir. Tellerin kırılmasına sebep olabilecek sert yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Elma, armut gibi sert gıdalar ısırılarak değil, kesilerek yenilmelidir. Özellikle erik, zeytin gibi çekirdekli gıdalar çekirdeği ayrıldıktan sonra yenilmelidir. Bu gıdalar diş tellerine zarar verebilir.
Ortodonti tedavisinin süresi, her hastada farklılık göstermektedir. Hastaların ağız, çene yapısı, diş bozuklukları, kısacası ortodonti sorununa göre süre değişmektedir. Doktorlar tarafından belirlenen süre, kişinin ağız ve diş yapısına göre tedavi süresince değişebilir. Bu süre kısalabilir ya da uzayabilir. Dişlerde var olan çarpıklık bozuklukları 9 ve 24 ay arası sürerken, iskeletsel bozukluklar 2 ve 2,5 sene sürebilir. Genellikle bu süre 1 ve 1,5 sene olarak belirtilmektedir.
Ortodonti tedavisi acı vermektedir. Diş tellerinin dişe takılacağı sırada hiçbir acı duyulmamaktadır fakat diş teli takıldıktan sonra 3 ve 10 gün arası ağrı ve sızı hissedilir. Bu durum kısa süre içinde geçmektedir. Bunun sebebi ise uygulanan baskı sonrası yaşanan ağrıdır. Bu yüzden alışma süresi sonucunda ağrılarda yaşanmamaktadır. Bu durumu hafifletmek için doktor tarafından ağrı kesici verilmektedir.
Blog sayfamıza göz attınız mı?
Ağız ve diş sağlığı ile ilgili bilgileri bulabileceğiniz blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Daha FazlaCeramorium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği olarak gelişen teknolojiyi ve yenilikleri yakından izlemek, dental sektörde müşteri memnuniyetini amaç edinmek, kaliteli ve hızlı hizmet anlayışı ile ilerleyerek yolumuza devam etmek başlıca misyonumuzdur.
| © 2020 Kuvars Soft Inc. | Gizlilik Sözleşmesi
Ceramorium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
Bize Whatsapp üzerinden ulaşabilir randevunuzu oluşturabilirsiniz.